Folksams nybilslista syftar till att guida bilköpare att välja säkra bilar med minimala utsläpp. Men årets lista från Folksam visar att det endast finns ett fåtal säkra elbilsalternativ under 400 000 kronor, vilket kan äventyra såväl försäljning som säkerhet.
För att öka andelen elbilar är det viktigt med ett brett utbud billigare elbilar som ändå har tillräcklig storlek, säkerhet och räckvidd.
På årets lista finns endast fem elbilar under 400 000 kronor som klarar Folksams säkerhetskrav. De är BYD dolphin comfort, räckvidd 427 km, MG4 electric trophy extended range 520 km, MG ZS EV long range comfort 440 km, Mini cooper E essential trim 305 km och Volkswagen ID.3 pure EU med 388 km räckvidd.
– Utbudet av elbilar i det lägre prissegmentet som klarar våra krav är mycket begränsat. När vi exempelvis gjorde en jämförelse med fossildrivna bilar var det över 30 modeller i samma prisklass som klarade säkerhetskraven, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.
Om man även räknar med de dyrare bilarna finns det 65 godkända elbilsmodeller, jämfört med 31 modeller för bara tre år sedan. För åtta år sedan fanns bara fyra godkända elbilar på Folksams lista. Elbilsutbudet har alltså vuxit snabbt, men med prislappar som avskräcker.
Lägre fordonsskatt och drivmedelskostnad för elbilen kompenserar troligen inte det högre inköpspriset jämfört med en fossildriven motsvarighet.
– Även om de dyra elbilarna så småningom får ett lägre pris som begagnade, gör det höga nybilspriset att de ändå får högt begagnatpris. Därför är lägre pris för nya elbilar viktigt för att snabbare kunna motivera en större bilköpargrupp att välja både bland nya och begagnade elbilar, fortsätter Anders Ydenius.
För att komma med på Folksams nybilslista måste hårda säkerhets- och utsläppskrav uppfyllas. Kraven ses över varje år.
Av de nyaste elbilarna som testades av Euro NCAP 2024 är det två modeller som inte når upp till fem stjärnor, Jeep avenger och Renault 5/alpine A290.
Kommentera