Intagna lär sig lackering

 I ett spännande samarbete mellan kriminalvården och branschen skall intagna nu få utbildning och förhoppningsvis ett framtida jobb inom billackering.

Peter Mäkinen, kriminalvårdsinspektör och produktionschef för sysselsättningen på anstalten Viskan, berättar.

Vad är det ni skall göra?
– Eftersom det råder platsbrist på fängelserna har Kriminalvården beslutat att återöppna anstalten Viskan, som stängdes 2009. Kriminalvården jobbar med att integrera människor i samhälle och arbetsliv, särskilt de som av olika skäl har svårt att få eller behålla ett arbete. Det gör man genom yrkesutbildning i egen regi eller via Arbetsförmedlingen. Nu har man bestämt att Viskan skall satsa bland annat på yrkesutbildning inom billackering, blästring och plastreparation.

Hur skall det gå till?
– Här skall finnas cirka åtta platser och alla som går utbildningen får en individuell utbildningsplan. Tanken är sedan att de kan få jobb på verkstäder.

Hur kan verkstäder hjälpa till eller delta i projektet?
– Verkstäder och branschorganisationer är viktiga för att Kriminalvården ska kunna hjälpa klienterna att bryta sin kriminella bana och återanpassas till samhället.

Efter lackutbildningen kan klienterna få ett avlönat arbete och företagen kan få tag i utbildat folk.

Många av kriminalvårdens klienter är praktiskt lagda och i yrkesutbildningen krävs att klienterna får möjlighet att praktisera sina kunskaper, samt att verkstäderna får en möjlighet att verifiera klientens kunskap genom praktik, tidsbegränsat arbete eller liknande.

Vad tycker du om projektet?
– Att nu få vara med och planera och verkställa igångsättningen av anstalten Viskan tycker jag är extremt roligt. Att vi dessutom har starkt stöd i våra planer tillsammans med branchorganisationer och lokala företag gör att vi är något riktigt bra på spåret vad gäller utbildningsplaner och sysselsättningsinriktning på anstalten Viskan.

 

Nella Bergström

One Comment

Birgitta W

Låter som en väldigt bra satsning för att ge människor en chans till omstart!

Svara

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar