”Jag skall bli Sveriges största billackerare”

Linnea Rydörn, en av tre Tech star-stipendiater i kategorin lackering, siktar på att bli bäst i Sverige.

Grattis till stipendiet! Hur kommer det sig att du började med lackering?
– Jag har alltid haft intresse för bilar, min pappa tog mig ofta till olika bilträffar och körde runt mig i sina bilar. När jag var yngre ville jag bli försvarsadvokat eller tatuerare. Sedan började jag intressera mig för motivlack. Då sökte jag till Fredrika Bremergymnasiet med inriktning fordonslackering. Mitt mål är att bli extremt bra på motivlackering.

Hur har det varit att vara kvinna på en så mansdominerad utbildning?
– Jag har inte tänkt på att jag har gått en utbildning med mest män. I min lackeringsklass gick det bara två elever, faktiskt båda tjejer. Men ja, ska man gå in som tjej i ett mansdominerat yrke kan man behöva lite skinn på näsan, men det är inget som skall stoppa en från att följa sina drömmar. Det här är en fantastisk bransch där man kan utvecklas och bli i princip vad som helst, så länge man vill och vågar satsa. Till alla tjejer där ute som vill arbeta inom den här branschen säger jag: kör på! Var inte rädda att killarna kommer att trycka ner er, de vill också få in fler kvinnor i branschen. Och kom ihåg att praktiken är din bästa vän, det är där du skaffar kontakter.

Varför fick just du stipendium, tror du?
– För att vara ärlig visste jag inte ens att det fanns. Men min lärare tipsade oss och jag tänkte; varför inte? I ansökan beskrev jag mig själv och hur jag skulle vara med och utveckla branschen i framtiden. Det jag tror gjorde att dom valde just mig var nog den sista meningen i ansökan: ”jag kommer att bli Sveriges största billackerare”.

Vad skall du göra nu?
– Jag tog studenten i juni från Fredrika Bremergymnasiet och arbetar nu med lackering på Bavaria. Mina planer är att stanna kvar här så länge det går. Jag har fantastiska kollegor och älskar att arbeta här. Så fordonsbranschen lär inte bli av med mig på ett bra tag.
Jag skall ta körkort också, min favoritbil är Dodge charger från 1970 och jag äger en Audi TT 1.8 turbo från -99, som jag skall renovera.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *