Julgransmanus!

Så här såg det ut när en höjdare på en bilfabrik, via sin svenske presschef, gjort ändringar i ett manus, som han fått för faktakoll. Vår välrenommerade reporter, som dessutom talar intervjupersonens språk flytande, hade inte skrivit något felaktigt. Fabriken ville bara i efterhand uttrycka sig mer lismande gentemot ÅF, våra läsare. Det ändrades, tillades och ströks, först med rött, lite senare, med grönt. (Det svarta är alltså vad vår reporter först skrev, det röda, det första försöket till ändringar och det gröna det andra ändringsförsöket.)

Så får det inte gå till! Våra tidningssidor är inte en megafon för särintressen, i synnerhet inte om intressena går stick i stäv med våra läsares.

Dessutom borde högt uppsatta chefer inom bilindustrin kunna hålla tungan rätt i mun, speciellt under intervjuer som de själva har bjudit in till. Och pressekreterare borde stötta sina huvudmän när det gäller att vinna trovärdighet.

Jag var själv med om en liknande sak nyligen, i en intervju med ett försäkringsbolag i anledning av MRF:s enkät bland skadeverkstäderna; intervjupersonen sa att kommunikationsavdelningen ”måste” läsa igenom allt som går ut (ingen grundlagsskyddad yttrandefrihet där inte). När manuset kom tillbaka var bolagets svaga punkter omformulerade så det kunde läsas som om det var positivt. Den gubben gick inte; vi är ingen pr-produkt, utan en självständig tidning som värnar våra läsares intressen och rätt till oförvanskad fakta.

Ing-Cathrin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *