”Kan jag inspirera någon är jag nöjd”

I fredags blev hon utsedd till motorbranschens mäktigaste kvinna. Här är vår mini-intervju med Maria Olofsson, koncernchef och vd på Olofsson bil.

Du är mäktigast inom bilbranschen, stort grattis!
– Det känns helt fantastiskt och väldigt hedrande att bli nominerad och att dessutom vinna är ofattbart. Det finns så många kvinnor i branschen som är minst lika värda detta. Det viktigaste är att det kanske kan motivera och inspirera andra kvinnor att välja bilbranschen som är väldigt rolig att jobba i. Kan jag bara inspirera någon kvinna att välja det här spåret är jag nöjd.

Berätta om dig och din bakgrund!
– Min pappa startade företaget -66 och det var naturligt för mig att prova bilbranschen år 1995 efter flera år i bank. Jag har inga syskon men min pappa har aldrig propsat på att jag skulle ta över utan det var helt och hållet på eget initiativ. Det har varit en stor fördel att jag valde själv, att det inte förväntades av mig.

Har du stött på problem eller fördelar med att vara kvinna inom bilbranschen?
– Såklart har jag stött på motgångar, det har alltid känts som att slå i underläge. Förväntningarna på mig som kvinna kanske samtidigt har varit lägre och jag har därmed känt mindre press. I takt med att jag blivit äldre är jag tryggare i min roll. Mina medarbetare är mitt bästa stöd och jag och företaget är absolut ingenting utan dem. Alla är lika viktiga och företaget är inte starkare än dess svagaste länk.

Vilka utmaningar ser du, dels för branschen som helhet, dels för kvinnor? 
– Stora förändringar för bilbranschen ser vi redan i form av ny teknik och nya affärsvillkor. Men det finns självklart möjligheter med det också. Kompetensförsörjningen är annars en av våra allra viktigaste frågor. Vi måste nå ut med att det finns goda framtidsutsikter och att utvecklingsmöjligheterna är stora för dem som vill. Dessutom behöver vi visa att kvinnor behövs i större utsträckning, vi kan inte nöja oss med att vår rekryteringsbas bara består av halva befolkningen.

– Konkurrensen om medarbetare är stenhård och helt avgörande för oss. För att hitta och behålla de allra bästa medarbetarna måste de känna att de kan göra skillnad. De måste få påverka och prova sina egna idéer och tankar utan att någon detaljstyr. Det är också viktigt att få göra fel ibland. Det är det bästa sättet att lära sig och utvecklas på.

Vad tror du om framtiden för branschen?
– Jag tror att den egna inställningen till stor del påverkar hur saker och ting utvecklas. Tänker vi stort och brett finns det hur många möjligheter som helst att utveckla våra företag. De kommer säkert att se annorlunda ut men det behöver inte nödvändigtvis vara sämre.

Bor: Stockholm

Familj: Man, två utflugna döttrar, liten hund

Kör: Audi Q4

Ur nomineringarna av Maria:

”Förändringarnas vindar blåser i bilbranschen men det utmanar snarare än avskräcker Maria, som ser möjligheterna och har stor framtidstro”

 

 

 

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar