Komponentbrist!

Mer än ett år sedan pandemin bröt ut fortsätter fordonstillverkare att drabbas av coronaviruset. Nu är det en global brist på så kallade halvledare, en till storleken liten komponent med stor betydelse för bilens elektronik.

Bristen slår mot en redan hårt drabbad fordonsindustri. Under flera veckor förra våren tvingades Volvo Cars, AB Volvo och Scania att stänga fabrikerna på grund av en osäker efterfrågan i kombination med bristande leveranskedjor och coronadrabbade underleverantörer. De flesta märken i Europa och världen stängde sina fabriker. Att nu få börja minska produktionen igen, trots ökad försäljning, är surt.

Anledningarna till bristen på halvledare är flera. Dels fick tillverkarna svårt med sina leveranser förra året eftersom en stor del av deras personal skickades hem under pandemin. När de sedan kom tillbaka till jobbet fick produktionen ställas om för att leverera till en spirande hemteknikindustri i stället för en delvis stillastående fordonsindustri. En tredje faktor kan vara en omfattande brand i en fabrik som tillverkar halvledare i södra Japan.

När nu försäljningen av bilar börjar ta fart, kanske snabbare än många trott, är lagerhyllan med halvledare tom.
Flera märken har tvingats dra ner produktionen på grund av komponentbristen. Ford drar ner produktionen i två fabriker enligt tidningen Wall Street journal. Volkswagen meddelade redan dagarna före jul att de drar ner i USA, Europa och Asien. Den 13 januari sade Volkswagens ledning att produktionen skulle fortsätta minska vid Wolfsburg-fabriken i norra Tyskland. Personal som producerade Tiguan, Touran och Seat Tarraco i Wolfsburg jobbar nu färre timmar per dag. Enligt pressreleasen har produktionen av ”Golf compact hatchback” redan påverkats.

Mercedes-Benz tillverkare Daimler är också påverkade av den industriella flaskhalsen, Suzuki Motor Corp har styrt om sin produktion och förväntar sig en del förseningar av delar. BMW har meddelat att de har regelbunden kontakt med sina underleverantörer, men att de hittills inte drabbats av minskad eller stoppad produktion.
Volvo Cars verkar hittills inte vara berörda. Så här skriver deras pressavdelning som svar på en mejlfråga från Motorbranschen.

”Det stämmer att det råder en brist på halvledare globalt, men hittills har vi inte sett någon påverkan i våra fabriker. Vi följer detta dagligen via vårt Supply Chain Risk management team som även jobbar med att identifiera och motverka störningar relaterade till den ökade smittspridningen. I dagsläget rullar produktionen enligt plan.”

Märkena Audi, Seat och Skoda har påverkats av komponentbristen. Subaru drar ner både i Japan och USA, Nissan Motor drar ner i Japan och Honda Motor stängde ner sin brittiska fabrik från måndag 18 januari, åtminstone till fredag den 22:e januari, ett ovälkommet hinder efter problem med pandemin och Brexit. Toyota drar ner produktionen och deras chefer befarar att bristen kan fortsätta in på våren.

Organisationen China Passenger Car association, som organiserar Kinas största bilproducenter, sade förra veckan att företagen ska kunna se en ökad tillgång på halvledare inom två till tre månader, enligt tidningen Financial Times.

/Maria Eriksson

 

 

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar