Med 23 anläggningar på olika orter i södra Sverige får bröderna Börjesson på Börjessons-koncernen räkna med en hel del utgifter för energi. Dennis Rosvall är fastighetsansvarig på Börjessons och har starkt fokus på energibesparingar.
Dennis Rosvall ägnade några år åt byggbranschen innan han i början av 90-talet hoppade på en utbildning till fastighetsförvaltare. Snabbt kom han in på energifrågor. Han läste på och blev mer och mer intresserad av möjligheterna att finslipa förbrukningen för ventilation, värme och el.
– Sedan dess har det varit min mission, säger han.
Han granskar fastigheter, gör beräkningar och sätter ihop en kalkyl kring vilka investeringar som behövs som han sedan presenterar för styrelsen.
– Många fastighetsbolag stirrar sig blinda på hyresintäkterna, säger han.
– Men att täppa igen alla energimässiga slukhål är ofta ett effektivare sätt att snabbt få upp lönsamheten.
För ett år sedan lämnade han ett av de stora fastighetsbolagen och började hos Börjessons Bil. Bakgrunden till att han ville byta jobb var att han hade arbetat på samma ställe i tre år och fått ner energikostnaderna rejält.
– Det fanns inte så mycket mer att göra, säger han.
Hos Börjessons började han med anläggningen i Ängelholm, som ett slags pilotprojekt. I fastigheten jobbar runt 80 personer med VAG-gruppens märken. De säljer nytt och begagnat, servar och reparerar.
– Mitt mål var att få ner energiförbrukningen med 30 procent, säger han.
Styrelsen gjorde tummen upp, och Dennis Rosvall satte igång. Han köpte in två nya FTX-ventilationsaggregat, kompletterade med värmepumpar och digital uppkoppling, och började trimma och skärskåda anläggningens toppar och dalar när det gällde förbrukningen. Exempelvis såg han till att uppvärmningen inför att folk kom till jobbet på morgnarna lades på tider med låga energipriser. Nu får värmen sjunka några grader efter att alla gått hem på kvällen, sedan börjar uppvärmningen så smått efter midnatt.
– Mellan två och tre på natten är en bra tid att köra på. Sex till sju på morgonen är det tvärtom, då är det som dyrast, säger han.
Allt kring energi och ventilation i anläggningen övervakar han via dator och mobiltelefon, vilket gör att han ständigt har koll på exempelvis i vilket skick ventilationsaggregatens filter är. När de börjar bli fulla av partiklar jobbar anläggningen trögare och drar mer ström. Det vanliga är att byta dem med bestämda intervaller, en eller två gånger om året – en ambitionsnivå som inte imponerar på Dennis Rosvall.
– Ser jag att flödet blir sämre byter jag direkt.
Allt som allt har hans åtgärder inneburit en investering på cirka 2,8 miljoner. Efter att den nya utrustningen sattes in och togs i drift i augusti har företaget gjort en avsevärd besparing. En jämförelse mellan november 2021 och 2022 visade att fjärrvärmeförbrukningen under månaden hade minskat med 51 000 kWh – från 67 000 till 16 000. För elen blev resultatet en minskad förbrukning från 47 000 till 40 000 kWh.
Förutom att de sparar in på energiutgifterna har åtgärderna andra ekonomiska fördelar.
– Det har en direkt effekt på fastighetens värdering, du kan räkna med en faktor på 15 gånger den årliga energibesparingen, säger Dennis Rosvall.
Nu siktar han in sig på Börjessons anläggning i Alingsås, på 18 000 kvadratmeter.
– Bara den drar en miljon kilowattimmar el per år.
Det är både ekonomi och hållbarhet som driver honom.
– Förr hade jag nog mer tvärsäkert sagt att jag gjorde det för ekonomin, men i dag fokuserar jag alltmer på hållbarheten. Man tänker ju på nästa generation
TEXT THOMAS DRAKENFORS
Kommentera