Så ser elbilsköparen ut

Hyrbilsföretaget Avis har tagit fram en undersökning baserad på statistik från Vroom, som kartlägger den typiska svenska elbilsköparen. Det är en man från Stockholm, mellan 46 och 55 år, som tidigare körde en Volkswagen Golf. Han har valt att privatleasa sin Volkswagen ID.4.

Bara en knapp procent av elbilarna köps av de yngsta förarna mellan 18 och 25. Över hälften av elbilarna hittar i stället sina köpare bland personer mellan 36 och 55 år och är allra populärast hos dem som är mellan 46 och 55 år. Männen står för drygt 70 procent av köpen.

Stockholms län sticker tydligt ut. Nästan fyra av tio elbilar köptes i huvudstadsregionen. Av de övriga länen är det bara Skåne som har en högre andel elbilsköpare, jämfört med länets totala invånarantal. Västra Götaland, som stoltserar med det egna elbilsmärket Polestar, köpte näst flest elbilar i landet.

Populäraste modellerna är Volkswagen med ID.4 på första plats och ID.3 på femte. Tesla model 3 kniper andraplatsen före Kia Niro och MG:s ZS EV ligger på plats fyra.

De fossilbilar som främst överges för elbilar toppas av Volkswagen med Golf som etta, Passat som tvåa och Tiguan som femma. Däremellan klämmer sig Volvo V70 och XC60 in.

Bland köparna står privatpersoner för drygt fyra av tio bilar och företag för en dryg tredjedel. 15 procent av bilarna köps av bilhandeln och drygt sex procent av leasingbolag. Stat, kommuner och regioner står för 2,4 procent. Slutligen står den hårt prövade taxinäringen för 0,1 procent.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar