Turbulens på SFVF

SFVF, Sveriges fordonsverkstäders förening, som nyligen slogs ihop med Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och bytte namn till Fordonsbranschen, brottas nu med interna stridigheter.

Bosse Ericsson, mångårig ordförande och vd, har avslutat alla sina uppdrag i föreningen med hänvisning till att nya medlemmar har tagit plats i styrelsen.

Han säger:

– Nu har den gamla styrelsen på SFVF röstats bort och nya styrelsemedlemmar från SBF tagit plats i den nya styrelsen. En styrelsesammansättning ska inte ske genom att tillsätta personer baserat på politiska grunder eller endast på grund av kommersiella intressen. Det sker nu vilket jag anser är helt fel. För mig fungerar det inte att arbeta kvar under de nya förutsättningar som råder.

Han fortsätter:

– Som SFVF/Fordonsbranschen nu utvecklats gynnas tyvärr inte medlemmarna, tvärtom. Nu har föreningen totalgrepp om medlemmarna. Detta avviker tydligt från avsiktsförklaringen som gjordes före sammanslagningen och det kan jag inte acceptera. Nu är verkstaden tagen som gisslan och ingen kommer att försvara medlemmen opartiskt gentemot sin leverantör. Det är unikt för vår bransch både i Sverige och inom EU och enligt mig fullständigt oacceptabelt.

En person med god insyn i föreningen invänder mot Bo Ericssons beskrivning att han nu väljer att hoppa av vd-rollen.

– Det stämmer helt enkelt inte, i själva verket valde Bosse att trappa ner redan förra året och man anställde då Claes Åström som vd. Ganska snabbt skar det sig och Claes fick gå, varpå Bosse klev in som tillförordnad vd. Tillförordnad betyder tillfällig och det var hela tiden klart att styrelsen skulle tillsätta en annan vd, vilket nu har skett. Bo Ericsson slutar alltså enligt plan, men konstruerar en anledning.

Källan förstår inte heller kritiken mot nya styrelsens sammansättning:

– Jag vet inte vad han är missnöjd med, att styrelsen har kommersiella intressen… jag vet inte vad det betyder. Styrelsen företräder ju medlemsföretagen, precis som de skall. Ingen förstår vad han menar och det är många som är besvikna på Bo Ericsson nu, kan jag säga. Så här gör man inte.

På måndag börjar Lars Bergmark, tidigare Sverigechef för däcktillverkaren Bridgestone, som vd på Fordonsbranschen.

 

Nella Bergström

2 Kommentarer

bo.ericsson

Klent att en person som kritiserar mig inte vågar kliva fram. Att en anonym
person får utrymme i en tidning förvånar mig också. Att inte hålla ingångna avtal är fullständigt otänkbart i min värld. Redan för två år sedan ville jag sluta men lovade att vara kvar som rådgivare för föreningens bästa och nya VDn bästa. Jag valde dock att lämna in min PC, mobil och låsa ytterdörren från utsidan och kasta in nycklarna i brevlådan. Nu stundar nya tider med nya möjligheter

Svara
Simon

Hej Bo,
Hur ställer sig din gamla arbetsgivare till att du tagit med dig kontaktuppgifterna till SFvFs medlemsföretag för att använda i ditt nystartade företag?

Visserligen begränsar GDPR som bekant inte hantering av uppgifter om företag, men för mig är det ytterst märkligt och känns tveksamt att ”mina” kontaktuppgifter smiter ut ur en organisation till en annan.
Jag tänker naturligtvis på undersökningen du mailade ut första september, där du beskriver dig som ”tidigare vd SFVF” istället för företrädare för företaget du mailar från.

Hela mailet gav mig samma känsla som nyhetsbrev man aldrig signat upp sig för.

/Simon

Svara

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar