Aftén i DäckDebatt

Nedanstående artikel är införd i senaste numret av DäckDebatt, som är en tidning för däckbranschen:

Aftén Bil och Euromaster i samarbete

Aftén Bil i Åkersberga är bilhandlaren som går mot strömmen. När andra bilhandlare väljer att ta över däckverksamheten och driva den i egen regi valde Aftén Bil att gå åt motsatt håll och bli franchiseföretagare inom Euromaster.
– På så vis får vi en stärkt kompetens inom däck, vilket kunderna uppskattar, säger ägaren Johan Aftén.

Aftén Bil har två anläggningar i Åkersberga men kommer inom det närmaste året öppna ytterligare två.
– Vi säljer i nuläget omkring 2 600 bilar per år. Med de nya anläggningarna räknar vi med att fördubbla omsättningen.
Genom att verksamheten växer ökar också behovet av en egen däckverkstad.
– Som bilhandlare vill jag såklart erbjuda kunderna all service kopplad till bilen och inte släppa iväg dem till någon annan.

Någon plats för däckverkstad i de egna lokalerna fanns inte, men när en lokal intill blev ledig slog Johan Aftén till direkt.
– Min första tanke var att driva däckverkstaden själv. Men sedan slog det mig att på bilsidan jobbar vi med partnerskap med starka varumärken. Varför då inte göra samma sak inom däck?

Han började sondera marknaden och fastnade för Euromasters franchise-koncept.
– Genom avtalet med Euromaster kunde jag komma igång med verkstaden mycket snabbare. Kunderna möts också av ett varumärke som är välkänt i däckbranschen och som står för kvalitet.
Nyligen invigdes Aftén Däckcenter, där fyra montörer arbetar heltid och där man har två liftar. I lokalen finns också ett däckhotell med plats för 1 700 uppsättningar däck.
Även om verksamheten är nystartad är Johan Aftén övertygad om att det var en helt riktig satsning.
– Jag vill utveckla vårt arbete med däck och fälgar och hitta synergier med den övriga verksamheten. Inom kort kommer vi i däckverkstaden kunna erbjuda viss typ av enklare bilservice, som till exempel byten av vindrutor och kalibrering av adaptiva farthållare, säger Johan Aftén och fortsätter:
– På så vis avlastar vi den andra verkstaden och får ett bättre flöde när det gäller verkstadskunderna.

Att en bilhandlare ingår avtal med en stor kedja i däckbranschen har inte passerat obemärkt i bilbranschen. Johan Aftén har fått flera samtal från nyfikna kollegor i branschen.
– Jag berättar då att det var en grundlig utvärdering ledde fram till att det här var det bästa beslutet. De flesta bilhandlare jag pratar med är positiva och säger att de noga ska följa utvecklingen.

Att arbeta tillsammans med däckspecialister har redan lett till positiv respons från kunderna.
– Euromaster ger Aftén Bil en bättre kompetens inom däck och fälg och många kunder uppskattar verkligen att de kan få hjälp av kunniga däckmontörer.

Magnus Ädel, som ansvarar för Euromasters franchise-koncept, säger att affären är extra intressant eftersom det är den första av sitt slag i fordonsbranschen.
– Vi ser väldigt mycket fram emot att samarbeta med Aftén Bil. Det här innebär att de får ett helt koncept av oss, från backoffice till vårt varumärke.

 

”Ett bevis på att bilhandeln värdesätter vår kompetens”

Fredrik Ardefors, vd för Däckbranschen Sverige, tror att vi framöver kommer att få se fler samarbeten mellan bilhandlare och däckföretag, både kedjor och fristående företag.
– Samarbetet mellan Aftén Bil och Euromaster är ett bevis på att bilhandeln värdesätter oss som däckspecialister, säger han.

De senaste åren har det talats mycket om att bilhandeln tar marknadsandelar av den traditionella däckbranschen. Men kanske är den trenden nu på väg att vända. Nyligen aviserade styrelserna och ledningarna för Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Däckspecialisternas Riksförbund, DRF, att de två organisationerna ska börja samarbeta ännu närmare. Bland annat ska de ha representation i varandras styrelser. Och nu kommer alltså den banbrytande affären där Aftén Bil väljer att bli franchiseföretagare inom Euromaster, istället för att driva sin nystartade däckverkstad i egen regi.
– Det är naturligtvis väldigt glädjande att Aftén Bil väljer att samarbeta med Euromaster, en av de större kedjorna i däckbranschen, säger Fredrik Ardefors och fortsätter:
– Jag tror att vi kommer få se fler liknande samarbeten framöver. Och naturligtvis är det inget som hindrar att en fristående däckfirma agerar på samma sätt som Euromaster nu gjort.

Fredrik Ardefors pekar på att vi är inne i en period av förändringar i både bilbranschen och däckbranschen.
– Vi kan vänta oss fler spännande och nya koncept och samarbeten framöver. Aftén Bil är en av MRF:s medlemmar och den här affären visar att det närmare samarbetet mellan MRF och DRF är ett helt riktigt steg, avslutar Fredrik Ardefors.

 

Ing-Cathrin Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar