Bäst på lack

Amanda Styf från Härnösands gymnasium har vunnit yrkesprovet i fordonslackering, som ägde rum i Falun.

Yrkesprovet för fordonslackerare arrangeras av LYN, Lackerarnas Yrkesnämnd, för att säkra och stärka kvaliteten och kunskaperna på utbildningen inom fordons- och transportprogrammet. Provet bestod av en teoretisk och en praktisk del och det är gymnasielever i årskurs tre som gör provet, men även handledare, lärare och blivande domare ges möjligheten.

Med hela 86,5 poäng av 100 möjliga kammade Amanda Styf hem bäst resultat i konkurrens med de 20 antal som deltog.

Kan du rekommendera andra ungdomar att bli fordonslackerare?

– Aboslut! Det är ett roligt yrke med olika utmaningar och det behövs mer lackerare så det är lätt att få jobb.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Att vi har fått tid att lära oss alla moment riktigt och att man kan få göra fel utan att det blir ett problem. Det känns skönt att vi har fått hålla på med det i två år innan vin kommer ut i arbetslivet.

Vad är det roligaste med att vara fordonslackerare?

– Att få fixa skadade bilar och göra dem fina igen. Sedan är det extra kul att få lacka.

Hur upplevde du yrkesprovet?

– Jag tyckte det var ett bra upplägg. Självklart var det lite stressigt men även roligt att utmana sig.

Inom motorbranschen kommer det att behöva anställas 200 fordonslackerare under de tre närmaste åren.

–  Amanda är en viktig ambassadör för motorbranschen som behöver locka fler ungdomar för att möta det stora rekryteringsbehovet, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning på Transportföretagen.

– Det är avgörande att de fordonstekniska utbildningarna håller hög kvalitet – dels för att locka fler elever, dels för att de ska matcha företagens efterfrågan på kompetens, säger Maria Sjölin Karlsson.

Provet ägde rum på Lugnetgymnasiet i Falun, som av Skolverket 2018 utsågs till branschskola inom inriktningen karosseri och lackering. Det innebär att elever i andra kommuner kan läsa vissa yrkesinriktade kurser i Falun. På det sättet säkerställer man att ungdomar erbjuds yrkesutgången och att företagen i regionen får framtida medarbetare trots att gymnasieutbildningen inte finns i hemkommunen.

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar