Långt till besiktning i glesbygd

Från och med januari 2021 upphörde Bilprovningens två mobila enheter, som efter omregleringen besökt sju glesbygdsområden i Sverige som saknat en fast besiktningsstation. Nu är frågan om verkstäderna kan ta över besiktningen.

 Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gav i november Transportstyrelsen i uppdrag att analysera hur tillgängligheten för fordonsbesiktning ser ut i landet. Eneroth var tydlig med att det ska finnas möjlighet att besiktiga bilar oavsett var man bor.

Frågan aktualiserades i och med att Bilprovningens mobila enheter lades ned. De områden som berörs är Arjeplog, Funäsdalen, Gäddede, Karesuando, Särna, Tärnaby och Överkalix. De mobila enheterna var för slitna och det ansågs inte affärsmässigt försvarbart att investera i nya.

Särna är en av orterna som drabbas hårt av den mobila besiktningens nedläggning. I Särna gjordes 972 mobila besiktningar i fjol. Omkring dubbelt så många fordon finns i området, vilket tyder på att många valt att besiktiga någon annanstans. I området runt Särna finns inga verkstäder som släcker tvåor, vilket gör att även alla ombesiktningar måste göras på besiktningen.

Bertil Svensson på Bilservice i Särna, med både verkstad och bilbärgning, är besviken.

– Det är jättedåligt att de lägger ner. Den mobila bilprovningen har fungerat ypperligt med kunnig, serviceinriktad personal som hjälpt till vid ombesiktningar. Det har fungerat helt perfekt. Jag är oerhört besviken, säger Bertil Svensson.

Den 15 januari i år överlämnade Transportstyrelsen utredningen till Eneroth.

Transportstyrelsen konstaterar att nedläggningen av mobila stationer ger stora effekter för en liten grupp, de 9 600 fordonsägare som bor i mycket gles landsbygd.

Från att tidigare ha haft ett medelavstånd till besiktningen på 25,6 kilometer 2019 kommer de 2021 att ha 76,4 kilometer till närmaste besiktning.

Under utredningen ställde Transportstyrelsen frågan till SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) och MRF om deras uppfattning om huruvida bilbesiktning ska kunna göras av verkstäderna i stället. Liknande upplägg finns i Norge, Finland, Holland och England. Bo Ericsson, vd för SFVF, är positiv:

– Jag är helt övertygad om att det skulle gynna bilägare, verkstäder och miljön. Det är inte bara i norra Norrland som bilägare tvingas åka onödigt långt. Avregleringen för tio år sedan gjordes för att högre konkurrens skulle leda till lägre konsumentpriser. Men det enda som har hänt på tio år är att det i dag finns sju, åtta besiktningsföretag som funnits i tio år. Därefter har det inte startats några nya. Priserna har skjutit i höjden och i glesbygd läggs besiktningsföretagen ned, säger Bo Ericsson.

Joachim Due-Boje, servicemarknadsansvarig på MRF, tror däremot inte på att lägga besiktningen på verkstäder.

– Med de förutsättningar som ges för att utföra det jobbet i dag tror jag inte att det är intressant för verkstäderna. Att kombinera sin verksamhet med myndighetsutövning ger inget utrymme för affärer. Det är bättre att bilbesiktningen tar hand om sina områden, så sköter verkstäderna sina. Jag tror inte att det kommer påverka konsumenten för mycket. De kommer att passa på att besiktiga bilen när de åker och storhandlar, till exempel. Däremot är det kanske mindre bra för miljön, säger Joachim Due-Boje.

Bertil Svensson, Bilservice i Särna, gillar inte heller idén att behöva lägga till besiktning bland sina tjänster, trots att han ser sig som en entreprenör.

– Jag har sett lite avigsidor från verkstäder som besiktigat eftersom vi har en del norska kunder som varit på ”Tillsynet”, som de säger, och fått anmärkningar på de mest märkliga saker. Det är svårt att få lönsamhet, säger Bertil Svensson.

 

Mer om besiktningen
Svensk Bilprovnings monopol upphörde den 1 juli 2010.

I dag domineras marknaden av tre jämnstora företag och ett antal mindre. De största är statsägda Svensk Bilprovning med marknadsandel 25,3 procent, Opus 24,6 procent, Besikta 23,8 procent, därefter Carspect 15 procent, Dekra 10,8 procent och övriga (Fordonsprovarna i Väst, Fordonsprovarna i Kungälv och Ystad Bilbesiktning) med 0,4 procent.

2012 sålde AB Svensk Bilprovning en stor del av sin verksamhet till Opus och Besikta för att skynda på utvecklingen på marknaden. Svensk Bilprovning har också haft mobila besiktningsenheter, som nu är nedlagda.

Sedan avregleringen har Swedac återkallat ackrediteringen för ett besiktningsföretag – Clearcar AB, som i februari 2016 fick stänga sina 81 stationer efter alltför många brister. Ärendet överklagades till förvaltningsrätten, men innan det togs upp såldes verksamheten till Besikta som tog över stationerna.

 

Så många släcker tvåor

Antalet verkstäder med ackreditering att släcka tvåor från 1995 till 2021.

Källa: Swedac

1995              413

2000              568

2005              698

2010              981

2015              1 020

2020              765

2021              760

Från 2012, då antalet verkstäder som var ackrediterade var som högst, 1 045 stycken, till årets siffra på 760, är det 27,3 procent färre verkstäder som är ackrediterade.

 

Texter Maria Eriksson

 

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar