Ny undersökning: En av fem kör med stenskott

Skadeverkstadskedjan Werksta har gjort en undersökning som visar att så många som var femte bilist har ett oreparerat stenskott i framrutan. Dessutom är många rutor i allmänt dåligt skick: tio procent av de tillfrågade har repor på vindrutan och ungefär åtta procent har en spricka.

– Att det finns ett stenskott i rutan på nästan var femte bil är en stor andel, men i verkligheten kan den här andelen vara ännu större. Utifrån min egen arbetslivserfarenhet finns det många stenskott som bilägare inte ens märker, eftersom stenskotten kan gömma sig bakom en spegel, under en vindrutetorkare eller längs någon kant på glasytan som inte syns, konstaterar Urban Tibbelin, operativ chef på Werksta Sverige.

Efter en vinter med kraftiga snöfall och halka samlas det under våren mycket sand och stenar längs vägarna, vilket gör att stenar lätt slungas upp från däcken på bilen framför och skjuts in i vindrutan.

Ett litet stenskott kan verka ofarligt, men det kan bli större med tiden av till exempel vibrationer och förändrade utetemperaturer, vilket kan leda till att hela rutan spricker. Speciellt kanterna är känsliga områden på glasytan. Stenskottet i sig kan också reflektera ljus och på så sätt försämra körsikten och därför är det viktigt att reparera skadan. Ett stenskott som är mindre än en femkrona kan vanligtvis repareras utan att man behöver byta ut vindrutan.

– På våra verkstäder får vi ständigt förfrågningar om reparationer av spruckna glas med den gamla borrmetoden. Men för moderna glas gör man inte borrningar längre och glas med större sprickor byts alltid ut. Det är det enda sättet där man kan garantera ett säkert slutresultat, säger Urban.

Nella Bergström

Även små stenskott kan bli stora sprickor. Foto Werksta

Nella Bergström

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade artiklar